Новини

Доки жива пам'ять: відбулись V Академічні читання пам’яті Г.І. Волинки

1 травня відбулись V Академічні читання пам’яті Г.І. Волинки, які мають на меті розгляд філософії, освіти та науки сучасного світу. Захід відбувся в конференц-залі Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики УДУ імені Михайла Драгоманова (іменна аудиторія професора Григорія Волинки) та об'єднав науковців для презентації результатів наукових досліджень. Захід присвячений пам'яті професора Г.І. Волинки та 75-річниці від Дня народження, а також приурочений до 190-річчя Драгомановського університету. 

 

 V conferenciya Volinka 12

З вітальним словом до присутніх учасників та учасниць конференції звернувся проректор з міжнародних зв'язків професор Володимир Лавриненко. Володимир Григорович зазначив важливість проведення наукових заходів, оскільки викладачі повинні працювати з тенденціями, окислюючи їх у наукових виступах та публікаціях. Важливу роль у такій науковій діяльності в нашому університеті приділяється завдяки ректору університету, відомому філософу Віктору Андрущенку

 

V conferenciya Volinka 5

Захід відбувся в іменній аудиторії професора Григорія Волинки, в якій відомий професор проводив заняття та консультації зі студентами та аспірантами. Вже десять років тут проводяться знакові для української наукової спільноти наукові конференції з філософії, культурології та релігієзнавства.  Захід відбувся завдяки співпраці Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики та Центру українсько-європейського наукового співробітництва

 

V conferenciya Volinka 13

Модератором заходу став  директор Навально-наукового інституту філософії та освітньої політики доцент Сергій Русаков. Дослідником підготовлено виступ про роль та місце філософської освіти та науки в сучасному університеті. Спираючись на унікальне бачення Григорія Волинки ролі філософії в сучасному світі та проаналізувавши навчальні програми, позааудиторні активності здобувачів освіти, доведено, що філософська освіта і наука дає можливість глибше розуміти та аналізувати складні проблеми сучасного світу, а також активно впроваджувати філософські концепції в практичну діяльність. 

 

V conferenciya Volinka 10

З вітальним словом та теплими словами про важливість плекання пам'яті про вчителів та наставників виступила голова студентського парламенту Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики Анастасія Скороход. Анастасія підготували тези про осмислення ролі наукових шкіл в сучасній освіті, в тому числі проаналізувала наукову школу професора Григорія Івановича Волинки. 

 

V conferenciya Volinka 11

Професор Михайло Бойченко розпочав пленарне засідання доповіддю "Межі і потенціал культури скасування: протидія "русскому миру" в Україні як інструменту гібридної війни". Після виступу присутні провели дискусію про роль вищої освіти  в контексті культури скасування. 

 

440978054 951097243544686 7145920994256098666 n

 

У пленарному засіданні конференції активну участь взяла делегації Національного університету "Острозька академія". Результатами напрацювань про екзистенційну стійкість в умовах війни поділився професор Дмитро Шевчук. Колеги з відомого університету взяли участь завдяки сучасним дистанційним технологіям, що допомогло швидкій та зручній комунікації між різними містами України. 

 

 

440942613 951097260211351 3243427839135817981 n

 

Професор Микола Зайцев з Острозької академії детально розглянув сучасну соціокультурну ситуацію та виклики перед освітою, які виникають. 

 

V conferenciya Volinka 9

 Професор Ірина Васильєва розкрила перед присутніми питання екзистенції та екоциду в контексті філософського дискурсу війни. 

 

V conferenciya Volinka 4

Дослідник Віталій Сташук  виступив на пленарному засіданні на тему "Війна як виклик для української ідентичності". Після виступу відбулось активне обговорення. 

  

V conferenciya Volinka 8

Спільнота Навчально-наукового інституту філософії та освітньої політики щиро дякує всім учасникам та учасницям заходу, адже вшанування пам'яті про професора Григорія Волинку завдяки проведенню наукових конференцій є важливою складовою підтримки та розвитку науково-освітнього середовища Драгомановського університету. Це не лише визнання внеску видатного науковця у розвиток філософії та вищої освіти, а й підкреслює значення співпраці задля осмислення актуальних філософських проблем.

  

V conferenciya Volinka 6

Наукова бібліотека Українського державного університету імені Михайла Драгоманова підготувала спеціальний стенд з основними працями (підручники, монографії, спеціальні видання, статті та ін.) професора Григорія Волинки. Учасники та учасниці конференції під час виступів неодноразово посилались на ці праці, тому таке унаочнення праць створило зручність та доступність для широкого кола присутніх, сприяючи поглибленню досліджень у відповідних галузях науки. Крім того, такий стенд сприяє просуванню наукових досягнень професора Григорія Волинки та відображенню його вагомого внеску у вітчизняну та світову наукову спадщину. 

 

  

V conferenciya Volinka 2

 Присутні ознайомлюються з палітрою наукових досліджень, які представлені у   ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ 

 

V conferenciya Volinka 1

 

Після пленарного засідання відбулись секційні засідання, де розглядалась низка актуальних наукових тем. Протягом трьох годин роботи в секціях, кожен учасник та учасниця могли поглибити свої знання, обмінятися досвідом та поглядами з колегами, а також висловити власні думки та пропозиції щодо розвитку досліджень у сфері філософії. Відкрита атмосфера секційних засідань сприяла продуктивній дискусії та стимулювала пошук нових ідей та рішень у науковій спільноті. 

 

Всі подані тези будуть найближчим часом опубліковані в українсько-польському науковому видавництві «Ліга-Прес», що допоможе поширити результати наукових дискусій для широкого кола зацікавлених. 

 

 ПРОГРАМА КОНФЕРЕНЦІЇ 

 

 

Світлини: інформаційний відділ студентського парламенту інституту, пресцентр університету 

 

 

 

 

taemnitsi culturnih labirintiv